Who Art You

Kunst, workshops en gezelligheid in Vreugdehof

Een museum binnenlopen in een zorginstelling, dat kan van 2 tot 31 oktober in Amsterdam. De tentoonstelling Who Art You? is te bezoeken in verpleeghuis Vreugdehof. Zondag was de opening voor bewoners en nu is iedereen welkom. ‘Door senioren, voor iedereen’ luidt de advertentie. De tentoonstelling is samengesteld door kunstenaars boven een leeftijd van 65 jaar en speciaal voor Vreugdehof. Omdat de bewoners moeilijk naar musea en soortgelijke activiteiten toe kunnen, komt het museum nu naar hen toe. Tussen het werk van de kunstenaars hangen zelfs een aantal schilderijen die door bewoonster mevrouw Dorp zijn gemaakt. ‘Tijdens het schilderen kan ik mijn ARTistike ei kwijt’, staat eronder.

“Er gebeurt wat, het is gezellig”

Tijdens de opening kwamen zo’n tachtig bewoners kijken. Veel van hen zitten in een rolstoel, maar alles is toegankelijk. “Ze vonden het allemaal te gek, want er komen heel veel mensen binnen en naast dat er kunst in huis komt, vinden mensen de reuring die het meebrengt aangenaam” vertelt Marlies Juffermans, bedenker van het concept. “Er gebeurt wat, ze hebben aanspraak en het is gezellig.”. Sommige bewoners hebben juist last van de prikkels, zij kunnen zich dan meer terugtrekken in hun kamer. “We letten goed op dat de kunst niet te dicht bij de kamers hangt, dan kun je zo naar binnen kijken en dat vinden bewoners vervelend.”.

Het project begon drie jaar geleden in Amersfoort, waar Stichting SMAAK onder leiding van Juffermans het eerste pop-up museum oprichtte. Het uitgangspunt is dat ouderen met interesse in kunst vaak een enorme bagage aan artistieke ontwikkeling en kennis hebben. In de kunstwereld zou meer geluisterd mogen worden naar hun mening en smaak. Het nieuwe pop-up museum Who Art You is in opdracht van Vreugdehof georganiseerd door Marlies Juffermans en Marie Jose De Bie.

Identities bingo

Naast de te bewonderen kunst worden ook activiteiten georganiseerd. Sommige van deze activiteiten zijn alleen voor de bewoners te bezoeken. Zo was er woensdag, 3 oktober jl., een identities bingo en worden diverse workshops georganiseerd. De kunst en workshops zijn rond het thema ‘identiteit’ bedacht, dat aansluit bij de vraag van het verpleeghuis en haar rol in de wijk.

Vermindering depressie en isolement

Aan de Lesley University in Cambridge besteedt professor Dr. Raquel Stephenson aandacht aan kunsttherapie voor ouderen. Volgens haar kan isolement en depressie bij ouderen worden verminderd door creatieve bezigheden.

“Bijna niet vast te leggen”

Een bewoner van Vreugdehof en zijn vrouw zullen vandaag een bezoek brengen aan de tentoonstelling. “Hartstikke leuk”, beiden zijn blij dat er zoiets wordt georganiseerd en dat er mensen op afkomen. Een andere bezoeker probeert foto’s te maken van een van de werken. “Bijna niet vast te leggen hè”. In het kunstwerk zijn tekeningen uitgesneden. Op een foto lijk je er dwars doorheen te kijken, maar als je ervoor staat kun je de details veel beter zien. (Dit betreft het kunstwerk van beelden kunstenaar Johan Lammerink met als titel De Ander, lees hier meer over dit werk.). Soms moet je erbij zijn om iets mee te maken en voor de bewoners van Vreugdehof is dat waargemaakt.

Kim Bron, student journalistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.