Who Art You

Kunst, daar leer je wat van!

Die hete zaterdagmiddag zat ik niets vermoedend achter de balie van het Pop-up Museum. Buiten 28 graden en binnen nog warmer want de knop van de verwarming weigerde mee te werken. Een dame van middelbare leeftijd, schatte ik, kwam opgetogen het museum uit.
‘Wat een prachtige zwart-wit foto’s heeft u daar hangen’, begon ze, alsof ze van mij waren.
‘Weet u, ik verzamel kunst en vooral zwart-wit foto’s’
‘Kent u die prachtige zwart-wit foto van Brigitte Bardot met die wapperende haren om haar gezicht?’
Bij de naam van B.B. verschenen er allerlei foto’s van haar voor mijn ogen, maar deze zat er niet bij.
Ze ratelde door: ‘Ze is gemaakt door Douglas Kirkland, Amerikaans fotograaf, tijdens de opname van de komische western:
‘Les Petroleuses ‘ in 1971.
B.B. zat op een paard tussen de opnames door; en was niet in een goede bui. Hoe moest hij een mooie foto van haar maken? Hij kreeg 5 minuten tijd voor een fotoshoot, toepasselijke naam bij een western. Opeens kwam er een flinke wind van links en die omkranste de haren rond haar gezicht. Hij drukte af en een van de bekendste foto’s was geboren. En nu denkt u dat ik die foto heb? Nee, het origineel is niet te koop. Maar ik dacht die meneer weet dat vast niet allemaal. Dus nu weet u het wel. ‘

Ik bedankte haar uitvoerig. ‘Wat mooi dat u dat allemaal weet van B.B’.
En ik dacht aan een klein gedichtje ooit geschreven:

“door onzichtbare draden verbonden,
weven wij een web van herinneringen,
zachtjes voortbewogen door de tijd”.

Rudolph Boshuizen

Lees hier het 1e blog:

Ontmoetingen aan de balie van het Pop-up museum