Who Art You

Over ons

Na drie jaar in Amersfoort heeft Amsterdam nu ook een eigen Pop-up Museum “door senioren, voor iedereen”. In oktober 2018 wordt het Verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam-Zuid omgetoverd tot een professioneel en voor iedereen toegankelijk museum.

Het thema van het Pop-up Museum in Verpleeghuis Vreugdehof is Identities. Het levert vragen op als: wie ben ik en wie is de ander, en waarmee identificeer je je? Is dat bijvoorbeeld gender, religie, cultuur, gezondheid? Welke invloed heeft cultuur en woonomgeving op hoe mensen zich gedragen en zich presenteren? En daarnaast: is dat wat je ziet ook wat het is?

Het thema sluit aan bij de vraag van het Verpleeghuis Vreugdehof naar haar eigen rol in de wijk. Hoe ziet haar huis van de toekomst eruit? Welke identiteit is gewenst, en door wie? Het thema levert veel voeding voor discussie.

De jaarcollectie van het Pop-up Museum 2018 wordt samengesteld door tien gastconservatoren, allen senioren (65-plus). De gastconservatoren hebben elk de opdracht gekregen om een selectie te maken van tien kunstwerken rondom het thema “Identities”. De keuzes komen tot stand op basis van eigen smaak, passie of fascinatie met het betreffende thema.

In de  selectie van kunstwerken zitten de persoonlijke verhalen van de gastconservatoren verweven. De gastconservatoren hebben elk een eigen interpretatie aan het thema Identities gegeven. Het Pop-up Museum bestaat straks uit een rijke verzameling kunstwerken die verrast, discussie uitlokt en ontroert. De hele maand oktober is het Pop-up Museum in Amsterdam open.

Organisatie

De projectleiders, Marlies en Marie-José, opereren samen onder de naam De Smaakmakers. Zij zorgen voor de creatie en productie van een Pop-up Museum onder de licentie van Stichting SMAAK.

Marlies Juffermans, projectleider,  marlies@desmaak-makers.nl, 06- 21 91 78 29
Marie-José De Bie, projectleider, mariose@desmaak-makers.nl, 06-22 97 87 90
Magda van Dijk, project assistent, magda@desmaak-makers.nl
Emile van der Kruk, docent en begeleider gastconservatoren
Fons van Laar, inrichter Pop-up Museum
Ineke Wertheim, inrichter Pop-up Museum

Stichting Smaak

Wij werken op basis van de licentie van Stichting SMAAK. Deze stichting vindt dat er in de kunstenwereld meer geluisterd mag worden naar de mening en de smaak van ouderen. Ouderen die in kunst geïnteresseerd zijn, hebben vaak een enorme bagage aan artistieke ontwikkeling en kennis. Het Pop-up Museum wordt daarom georganiseerd door senioren maar is voor iedereen toegankelijk. Senioren stellen de expositie samen en geven rondleidingen. Het Pop-up Museum geeft ouderen een stem: ouderen staan niet aan de kant, maar juist in de spotlights, hun mening is doorslaggevend.  Een belangrijk doel is dat zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de kans krijgen om van kunst te kunnen genieten.