MENU

Pop up Museum SMAAK

Agnes van Dieren

Mijn moeder heeft het laatste jaar van haar leven op de gesloten afdeling van het Pieters en Bloklands Gasthuis gewoond (t/m 28 augustus 2015) dat is mijn reden om als gastconservator aan de slag te gaan voor Pop-up Museum Smaak. Wat zou ze dit Pop-Up Museum geweldig gevonden hebben. Mode, muziek en kunst, daar hield zij zo van. Mijn moeder kan er helaas niet meer van genieten, maar wel de bewoners die daar nu nog verblijven.
Dementeren; het is niet te bevatten wat er in iemands hoofd gebeurd. Wat is er dan mooier om samen een kunstwerk te bekijken. Je haalt mensen uit hun isolement door vragen over het kunstwerk te stellen. Dat leidt altijd tot gesprekstof. S= Samen M= Met A= Anderen A= Actief K= Kunst

Bekijk mijn keuze

Ank Adriaans

Na mijn studie onderwijskunde, heb ik vele jaren in het hoger beroepsonderwijs gewerkt (Hogeschool Utrecht). Mijn belangstelling voor kunst en cultuur leidde ertoe dat ik daarna kunstgeschiedenis heb gestudeerd. Met veel plezier heb ik de research master Art History of the Low Countries voltooid en heb o.a. gewerkt voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar ik mij vooral heb gericht op het werk van Peter Paul Rubens. Verder geef ik cursussen en lezingen over beeldende kunst, met nadruk op de kunst van de 16e en 17e eeuw in de Lage Landen. Als gastconservator wil ik graag een aantal kunstwerken laten zien, die elk een eigen verhaal vertellen.Na mijn studie onderwijskunde, heb ik vele jaren in het hoger beroepsonderwijs gewerkt (Hogeschool Utrecht). Mijn belangstelling voor kunst en cultuur leidde ertoe dat ik daarna kunstgeschiedenis heb gestudeerd. Met veel plezier heb ik de research master Art History of the Low Countries voltooid en heb o.a. gewerkt voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar ik mij vooral heb gericht op het werk van Peter Paul Rubens. Verder geef ik cursussen en lezingen over beeldende kunst, met nadruk op de kunst van de 16e en 17e eeuw in de Lage Landen. Als gastconservator wil ik graag een aantal kunstwerken laten zien, die elk een eigen verhaal vertellen.

Bekijk mijn keuze

Dorothé Kleinherenbrink

Het was thuis in Limburg zeker geen kunstzinnige omgeving waarin ik opgroeide. Behalve een paar stillevens, een “schilderij” van het laatste avondmaal en een paar heiligenbeelden was er niets. In Maas- tricht kwam ik als 22-jarige via de liefde in aanraking met kunst en het bourgondische leven. Als 23-jarige idem in Venlo en zo kwam ik in 1976 in Amersfoort terecht. Ik heb kunstenaars in de familie en in mijn vriendenkring, mijn oudste zoon is kunsthistoricus en werkt ook in de kunstensector. Ikzelf heb altijd in het onderwijs gewerkt en bracht graag creativiteit in de school.

Bekijk mijn keuze

Emile van der Kruk, begeleider

Emile van der Kruk heeft in 2015 met veel passie en succes het eerste team van gastconservatoren begeleid. Emile is professioneel kunstenaar en kan zeer bevlogen over kunst vertellen. Maar zijn grote kracht is dat hij als geen ander mensen kan leren om anders te kijken en vooral hoe onder woorden te brengen wat je raakt. We zijn blij dat Emile de gastconservatoren ook dit jaar weer begeleidt. Het werk van Emile is te zien op zijn eigen website.

Bekijk mijn keuze

Fons van Laar, hoofd inrichter

Fons van laar (beeldend kunstenaar): concept en uitvoering van de tentoonstelling ‘Smaak’ 2016.

‘Ik vind het spannend om de selectie van  de gastconservatoren samen te smeden tot een sprekende tentoonstelling.
Naast  aandacht voor de specifieke keus van de conservatoren in het gebouw zal er in de entree en grote hal van het Pieter blokland Gasthuis een gezamenlijke en diverse tentoonstelling zijn van: het ‘Smaakmuseum’.’

Fons van Laar exposeert regelmatig bij Galerie Lutz (Delft) en andere galeries in binnen en buitenland. Hij is hiernaast part-time werkzaam in Museum Rembrandthuis te Amsterdam op afdeling educatie en heeft ruim ervaring met het organiseren en inrichten van groepstentoonstellingen.

Fons heeft de inrichting van de expositie verzorgd samen met  C.A. Wertheim

Link naar het blog van Fons >>

Bekijk mijn keuze

Marian van der Heijden

Mijn naam is Marian van der Heijden en inmiddels ben ik verzamelaar van kunst. Na mijn arbeidzaam leven, ben ik wereldreizen gaan maken. Dit heeft mijn perspectief op de wereld verruimd. Ik voel me betrokken bij minderheden. Kunst is een belangrijk onderdeel en een verrijking van mijn leven, een schep- ping die bij mij een bepaald gevoel oproept. Kunst biedt mij de mogelijkheid om te worden meegenomen uit de dagelijkse realiteit. Kunst zorgt voor verbinding. Ik ben blij in een kunstminnende stad als Amersfoort te wonen. Verder zijn bomen en lucht heel erg belangrijk voor me. Ik vond het een interessante ervaring om al mijn kunst te verzamelen voor deze expositie.

Bekijk mijn keuze

Marjolein Tönis

Na de PABO doorliep ze onder meer een grafische opleiding bij Artibus (nu HKU) en een eerstegraads bevoegdheid tekenen. Marjolein wist een baan als lerares, de opvoeding van vier kinderen en haar creatieve werk te combineren. Ze vond en vindt het belangrijk jongeren kennis te laten maken met kunst door ze uit te dagen. Hoe kijk je en wat zie je? Wat Marjolein vooral wil is verhalen vertellen. Ze bracht dan ook in eigen beheer twee boeken uit: ‘Over Bling-Bling, Hebberigheid en Moederliefde’ (2010) en ‘Het Koekmannetje’ (2012). Ze maakte videoverslagen, zoals ‘De Vlieg, het Licht en het Meisje met de Parel’. Dat maakte ze nadat ze in het Mauritshuis een vlieg had zien zitten op het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Hoe ziet een vlieg met zijn facetogen het werk van de meester?

Bekijk mijn keuze

Neeltje Buitelaar

Na een verbouwing en verhuizing werd het tijd de aandacht eens op wat anders te richten. En precies op dat moment kwam de uitnodiging mee te doen met Pop-up Museum Smaak 2016. Wat zou ik in 11 kunstwerken willen vertellen? Leuk om rond een tafel te zitten met 8 vrouwen die zich dat ook afvragen. Heerlijk om een vrijbrief te hebben om al die kunstenaars en hun werk te zien. Avontuur in keuzes maken, een inspirerend project en wat een heerlijke tijd!

Bekijk mijn keuze

Ria Afman

Ik ben 72 jaar geleden geboren in Eibergen. Ben werkzaam geweest in de zorg. Op latere leeftijd deed ik de Mavo. Het vak textiele werkvormen bracht mij in aanraking met kunst. Het maken van werkstukken, maar ook het bestuderen van de kunstgeschiedenis. Sinds 2010 woon ik in Hoogland na bijna 30 jaar in het mooie Zeeland te hebben gewoond. Om me thuis te gaan voelen in mijn nieuwe omgeving werd ik lid van verschillende verenigingen. Zo kwam ik in aanraking met Pop-up Museum Smaak. Behalve dat het leuk was deze collectie samen te stellen heb ik ook weer nieuwe mensen ontmoet.

Bekijk mijn keuze

Riet van Zon

Ik groeide op in een gezin waar kunst terloops voorbij kwam. In het trapgat hingen reproducties van Millet: de Arenleesters en het Angelus. Een 19e eeuwse schilder die ook Van Gogh beinvloedde. Door mijn vader die in een meubelfabriek werkte, kwam ik in aanraking met beeldhouwers. Amateurs maar kunstenaars. Hij was ook een van de oprichters van een meisjeskoor, zo speelde ik in operettes. Ik heb in een drukkerij en als secretaresse gewerkt. Daarnaast was het echte leven: cursussen en voorstellingen in o.a. literatuur, theater en lm. De beeldende kunst kwam steeds dichterbij en de laatste decennia ben ik daar in gedoken. Er moest nog heel wat ontwikkeld worden op dat gebied. Achteraf gezien was ik altijd wel kunstzinnig bezig.

Bekijk mijn keuze

Yvonne During

Ik houd van mensen, natuur en nieuwe ervaringen opdoen in het leven! Nu ik gepensioneerd ben vind ik het eigenlijk wel leuk om me ook eens te richten op andere gebieden dan de zorgsector waarin ik als maatschappelijk werkster en gezondheidsvoorlichter gewerkt heb. Dit project gaf mij die kans! Door de ontmoetingen met kunstenaars kon ik me verdiepen in hun kunst en hun verhalen en daarin werd ik vaak geraakt! Ik voelde hartencontact en liefde en daar gaat het mij om in mijn leven. Je leven verrijken met schoonheid om je heen en je laten inspireren door elkaar. Genieten staat daarbij wel voorop en nu ik veel vrije tijd heb kan ik ook mijn creatieve kant gaan ontwikkelen!

Bekijk mijn keuze