MENU

Archivissima 24

Memory of the World: Time.2024

Onlangs hadden we het voorrecht om naar Italië, Turijn, te reizen om daar in samenwerking met Atelier Heritage een fantastische workshop te organiseren. Het was een eer om samen te werken met de senioren van de gemeenschap in Bagni Pubblici di Via Aglié en de jongeren van Instituto Comprensivo “Aristide Gabelli”.

Tijdens onze workshop op 6 juni verdeelden we de junioren en senioren in paren van twee. De rijke herinneringen en passies van de senioren, gecombineerd met de frisse energie van de junioren, creëerden een inspirerende sfeer waarin de duo’s elkaars portret schilderden, geïnspireerd door Van Gogh. Blijvende en ontroerende connecties ontstonden vooral nadat ze het kunstwerk hadden voorzien van een persoonlijke boodschap voor elkaar.

Onze gezamenlijke reis met Atelier Heritage ging over meer dan alleen kunst. Het ging over het verbinden van generaties, het verkennen van gedeelde herinneringen en cultureel erfgoed en het verweven van deze draden in een collectief verhaal. Deze momenten resoneren diep met de missie van het UNESCO Memory of the World-programma om ons erfgoed te bewaren.

Vanaf februari 2024 werkten de senioren ook aan een tijdcapsule, een archiefdoos, waarin ze voorwerpen plaatsten, herinneringen, berichten, om toekomstige generaties, hun wereld en hun eigen passies te tonen. Passies omdat dit ook het thema van Festival Archivissima 2024 is, een festival waarvan we deel uit maakten. Samen met de portretten van Van Gogh die door de senioren en junioren werden gemaakt, zijn de tijdcapsules ter gelegenheid van de Nacht van het Archief op 7 juni jl. tentoongesteld in Fondazione Giorgio Amendola tijdens een feestelijke opening.

Bekijk de andere foto-albums van de workshop en de expositie om een indruk te krijgen van deze mooie en indrukwekkende samenwerking, die zeker een vervolg zal gaan krijgen.

Sponsors: Fonds voor Cultuurparticipatie en de Nederlandse Ambassade in Italie
Samenwerking met: Bagni Pubblici di Via Aglié, Instituto Comprensivo “Aristide Gabelli“, Fondazione Giorgio Amendola
Project van: Atelier Heritage, Stichting Smaak

Eindresultaten